Oulussa turvapaikanhakijat lakkoilivat, syynä mausteiden puuttuminen

01.10.2015 12:40 STT |

Oulun Hiukkavaaran hätämajoitusyksikössä joukko turvapaikanhakijoita päätti pitää myös tänään mielenilmauksen olosuhteista.

Ohjaaja Mari Pikkaraisen mukaan noin 70 hengen joukko osoitti mieltään hetkellisellä syömälakolla.

– Sama joukko kuin eilenkin. Väkivalta ei liity asiaan, eli he vain osoittivat mieltään ruuasta. He varmaan halusivat jatkoa eiliseen, arvelee Pikkarainen.

Torstaina listalla oli chili con carne -kastiketta ja riisiä sekä kaalisalaattia. Suurin osa ”lakkoilijoista” meni ohjaajan mukaan loppujen lopuksi syömään, kun median edustajat olivat lähteneet.

Syyksi mielenilmauksille on selvinnyt mausteiden vähäinen käyttö ruuassa.

– Heillehän mausteet ovat tärkeitä, ja täällä ruoka tulee kaupungin ateriapalvelulta. Sitä menee esimerkiksi vanhuksille, päiväkoteihin ja kouluihin, ja annoksiin ei voi laittaa mausteita.

Hätämajoituskeskus yrittääkin nyt hankkia erikseen esille mausteita, kuten esimerkiksi opiskelijaruokaloissa on nykyään.

– Ei mahdottomia pystytä lupaamaan, mutta reagoidaan, sanoo Pikkarainen.

Hiukkavaaran majoitusyksikössä yhdessä huoneessa nukkuu 12 ihmistä ahtaasti. Tämänpäiväinen mielenilmaus koski kuitenkin vain ruokaa.

Ruokalistaa muokataan turvapaikanhakijoille

Ateriapalvelu Oulun Serviisi ja SPR tarjoavat turvapaikanhakijoille suomalaista perusruokaa, jota muokataan turvapaikanhakijoiden tarpeen mukaan. Muun muassa aamupalan puurot on jätetty pois, riisilajiketta muutetaan ja kasvisten käyttöä lisätään.

Tarvittaessa annoskokoa on kasvatettu suuremmaksi tavanomaiseen aikuisen annoskokoon nähden, kerrotaan Serviisistä.

Runsaasta 300 turvapaikanhakijasta kymmenet osoittivat eilen mieltään ruokatarjonnasta.

Turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen järjestäminen on siirtynyt Oulun kaupungilta SPR:n hoidettavaksi. SPR on pyytänyt muonitusapuja vuoden loppuun asti, kunnes se saa ateriatoiminnan vakiintumaan.

Esimerkki ruokalistasta tältä viikolta: aamupala (mustikkakeitto, hedelmäjogurtti ja kananmuna), lounas (lihakastike, riisi, tuorekurkkuviipale ja juustoviipale), kasvislounas (purjoperunasosekeitto linsseillä), päivällinen (kirjolohipasta), iltapala (viili, leikkele ja tuorepala). Kaikilla aterioilla on tarjolla leipää ja juomaa.