Oulussa turvapaikanhakijat lakkoilivat, syynä mausteiden puuttuminen

01.10.2015 12:40 STT |

Oulun Hiukkavaaran hätämajoitusyksikössä joukko turvapaikanhakijoita päätti pitää myös tänään mielenilmauksen olosuhteista.

Ohjaaja Mari Pikkaraisen mukaan noin 70 hengen joukko osoitti mieltään hetkellisellä syömälakolla.

– Sama joukko kuin eilenkin. Väkivalta ei liity asiaan, eli he vain osoittivat mieltään ruuasta. He varmaan halusivat jatkoa eiliseen, arvelee Pikkarainen.

Torstaina listalla oli chili con carne -kastiketta ja riisiä sekä kaalisalaattia. Suurin osa ”lakkoilijoista” meni ohjaajan mukaan loppujen lopuksi syömään, kun median edustajat olivat lähteneet.

Syyksi mielenilmauksille on selvinnyt mausteiden vähäinen käyttö ruuassa.

– Heillehän mausteet ovat tärkeitä, ja täällä ruoka tulee kaupungin ateriapalvelulta. Sitä menee esimerkiksi vanhuksille, päiväkoteihin ja kouluihin, ja annoksiin ei voi laittaa mausteita.

Hätämajoituskeskus yrittääkin nyt hankkia erikseen esille mausteita, kuten esimerkiksi opiskelijaruokaloissa on nykyään.

– Ei mahdottomia pystytä lupaamaan, mutta reagoidaan, sanoo Pikkarainen.

Hiukkavaaran majoitusyksikössä yhdessä huoneessa nukkuu 12 ihmistä ahtaasti. Tämänpäiväinen mielenilmaus koski kuitenkin vain ruokaa.

Ruokalistaa muokataan turvapaikanhakijoille

Ateriapalvelu Oulun Serviisi ja SPR tarjoavat turvapaikanhakijoille suomalaista perusruokaa, jota muokataan turvapaikanhakijoiden tarpeen mukaan. Muun muassa aamupalan puurot on jätetty pois, riisilajiketta muutetaan ja kasvisten käyttöä lisätään.

Tarvittaessa annoskokoa on kasvatettu suuremmaksi tavanomaiseen aikuisen annoskokoon nähden, kerrotaan Serviisistä.

Runsaasta 300 turvapaikanhakijasta kymmenet osoittivat eilen mieltään ruokatarjonnasta.

Turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen järjestäminen on siirtynyt Oulun kaupungilta SPR:n hoidettavaksi. SPR on pyytänyt muonitusapuja vuoden loppuun asti, kunnes se saa ateriatoiminnan vakiintumaan.

Esimerkki ruokalistasta tältä viikolta: aamupala (mustikkakeitto, hedelmäjogurtti ja kananmuna), lounas (lihakastike, riisi, tuorekurkkuviipale ja juustoviipale), kasvislounas (purjoperunasosekeitto linsseillä), päivällinen (kirjolohipasta), iltapala (viili, leikkele ja tuorepala). Kaikilla aterioilla on tarjolla leipää ja juomaa.

Markku Nieminen kirjoitti:

Milloinhan tämä käsittämätön paapominen loppuu?
Jos tosissaan etsii suomesta turvapaikkaa, ei ruoka tai mikään muukaan asia ole ensimmäinen valittamisen ja mielenosoituksen paikka!??

tsuppariduippari kirjoitti:

Voi kun vanhuksemmekin saisivat yhtä hyvää ja monipuolista ruokaa päivittäin!
Ovathan he maksaneet koko ikänsä veroja Suomeen eivätkä ole sotilaskarkureita!

HANNU TERÄVÄINEN kirjoitti:

SIIS PELKÄSTÄÄN VAATIVAT ! EI OLE ENÄÄ PÄÄASIA ETTÄ PÄÄSI SOTAA PAKOON=(SOTAKARKUREITA)! SUOMALAINEN ELÄKELÄINEN ELÄÄ KÖYHEMMIN JA SYÖ 1 ATERIAN PÄIVÄSSÄ. TÄNÄÄN OLI ENSIMMÄISET UUTISET ETTÄ ONGELMIA ON JO ILMENNYT mm. SUOMEN NAISIA AHDISTELTU,VARASTAMISTA,RYÖSTÖJÄ,PAHOINPITELYJÄ SUOMALAISIA KOHTAAN JOTKA OVAT AUTTANEET ! HEILLÄ OLISI OMISSA KOTIMAISSAAN PALJON HUONOMMAT OLOSUHTEET,TALOUS,YM. JA SILTI ASENNE HEILLÄ ON AIVAN KÄSITTÄMÄTÖN ! VIHAAVAT JA PROTESTOIVAT VAIKKA AUTETAAN. PÄÄTTÄJÄT EIVÄT REAKOI KUN NÄMÄ ASIAT EIVÄT KOSKE HEITÄ ! TYÖNTÄVÄT VAIN SUOMALAISILTA LEIKATUT RAHAT TULIJOIDEN TASKUUN! SAAAAAATANAN KUSIPÄÄ PÄÄTTÄJÄT !!!!!!!!!!!POIS SUOMESTA KUN EI RAUHA,RUOKA JA LÄMMIN VUODE KELPAA ! UNKARIN MALLIIN ! RAJAT KIINNI ! TULIJAT OVAT KIITTÄMÄTTÖMIÄ ,SAIRAITA MIELELTÄÄN.MÄÄRÄ KASVAA 5 KERTAISEKSI KUNHAT SAAVAT ” MUKAMAS PERHEENSÄ ” SUOMEEN ! ONGELMAT ALKOIVAT HETI EIVÄTKÄ LOPU !

Tuula Huttunen kirjoitti:

Olisivat tyytyväisiä kun saavat edes ruokaa, jos ei kelpaa ostakoot ja laittakoot itse ruokansa. Ei mitään ylimääräisiä rahakorvauksia. Ja jos majoitustilat ovat heidän mielestä likaiset, niin rätti ja ämpäri kouraan. Jokaisen olisi tehtävät jotain hyödyllistä kun ovat saaneet majapaikan Suomesta.

oi kirjoitti:

Eikö muslimillemaistu .EiLIIAN HYVÄLLE,MISSÄ NE KÄY ALLAHIA RUKOILEMASSA,jOS SE ANTAIS RUOKAA.EI SUOMALAINEN VERONMAKSAJA ,JOS JOTENKIN PIEN ELÄKELÄINEN PÄRJÄIS.

valkan kundi kirjoitti:

Hei jos suomalaisilta vanhuksilta otetaan leipä pois ja nämä vesselit tulevat suomeen ja alkavat valittamaan heille tarjotusta ruuasta ja majoituksista, niin voisivat lähteä saman tien pois sinne missä saavat paremman kohtelun. Kyllä suomalaiset ovat todella SINISILMÄISIÄ.

Leena Naskali kirjoitti:

Hei,

kulttuurien ruokaerot ovat suuret: Suomessa juodaan maitoa ja syödään perunoita, näin harvoin toisaalla. Suomessa taasen äyriäiset, riisit ja öljyt eivät kuulu päivittäin ruokalistalle.

On hyvä, että ruokailutottumukset muuttuvat vähitellen – säästytään vatsaongelmilta.

määttänen kirjoitti:

Kunhan ensin hoidatte että suomalaisilla, minimi eläkeläisillä on vihanneksia loppu kuusta. Johan mopo on karannut käsistä.Seuraavaksi pääministeri uskoakseni tarjoaa pihvi lounaan kaikille pakolaisille. (TALONS) jo antoi. JA SITTEN IHMITELLÄÄN MIKSI SUOMEEN TULVII PAKOLAISIA. VOI PYHÄ YKSINKERTAISUUS!!!!En ole rasisti mutta jäitä hatuun.SAAPA NÄHDÄ SUOMEN SANAN VAPAUS. SENSUROIDAANKO TÄMÄ????

MÄÄTTÄNEN kirjoitti:

AENSUROITTE KAIKKI TOTUUDET????

MÄÄTTÄNEN kirjoitti:

SENSUROITTE PAKOLAIS TOTUUDEN.VIELLÄ KURMEE RUOKAA??

Pertti Kaukonen kirjoitti:

Jos ruoka on pahaa on varmaan syytä puolittaa annokset niin alkaa toden-
näköisesti maistumaan paremmalta.

Pertti Kaukonen kirjoitti:

Jos ruoka on pahaa on varmaan syytä puolittaa annokset niin alkaa toden-
näköisesti maistumaan paremmalta,,,,,

Kateellinen kirjoitti:

Olis moni köyhä,työtön,eläkeläinen tyytyväinen,eikös samalla vois ruokkia kotimaan vähäosaisia!

kai immonen kirjoitti:

Saataisiimpa esim. meidän peruskouluhin yhtä herkullinen ruokalista!
On kumma, että johonkin rahaa riittää. Ja suomessa yleensä ulkomaalaisiin, muttei oman maan kansalaisiin esim. lapsiin.

nco. kirjoitti:

Maassa maan tavalla mutta kun Koraani sanoo että sika on saastainen eläin ja joka viinirypäleessä asuu perkele.Perinteinen Suomalainen Joulukinkku punaviinin kera ei kelpaa pakolaisille joten turha heitä on tänne pysyvästi asuttaa jos ovat niin nirsoja eikä edes Suomalainen kouluruoka ja kaurapuuro kelpaa.

Hannu kiukas kirjoitti:

Jo nyt perkele jos ruoka tai olot ei kelpaa.Takaisin tai rajan yli siperiaan ilman tukia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *